Trefwoord: brood (114 titels)
- Kaptein, Herman Het Schermereiland: een zeevarend plattelandsgebied, 950-1800 (2988)
- Zeijden, Albert van der Palmpasen & pinksterbruid. Over feesten (2009)
- Lont, Marion Tulenfeest hoort bij kermis. Wieringer tuul is een bijzonder broodje (2008)
- Cleene, Marcel De, Jean Pierre L. De Keersmaeker Over de ontwikkeling van de legenden en de hedendaagse gebruiken van gewijd brood rond Sint-Hubertus (655-727) (2007)
- Gestel, W.A.J. Verandering van de eetgewoonte on de 20e eeuw (2006)
- Nuland, Eva van Patacons: verbeelding in de Aalsterse volkscultuur. Archeologisch en iconografisch onderzoek van productieafval uit de Peperstraat te Aalst (2006)
- Made in Holland : een techniekgeschiedenis van Nederland [1800-2000]. [Red.] Harry Lintsen (2005)
- Mennens, Paul Van het bakhuis naar de bakker (2003)
- Blommaert, Juliën, George Sponselee Nieuw-Namen en de H. Nicolaas van Tolentijn (2002)
- Jans, Everhard Paasgebruiken in en om Enschede vroeger en nu (2002)
- Kruithof, A.J. Kruithofs te Hulshorst. Beelden van het leven in Hulshorst (2002)
- Sommers, Gerard De bakkerij van Hulsman aan de Karstraat (2002)
- Weijer, Renate van de Een huis als herinneringsmachine. Van agrarisch bedrijf Sigmans naar museumboerderij. in: De musealisering van het platteland : de historie van een Brabants boerenhuis. Gerard Rooijakkers, Anneke van Lierop en Renate van de Weijer. 137-169 (2002)
- Gent, Jan van In en om de boerderij van Zoeterwoude (5) (2001)
- Kuiper, Frans Elke bakker koesterde zijn specialiteit. Eeuw geleden ruim dertig bakkers in Edam (2001)
- Stroet, Jeanet Brood met korstjes (2001)
- Streekgebonden specialiteiten uit Rotterdam (2000)
- Fokkink, Henriët 1926 - 2000 : voor de 75e keer Oranjefeest Medlertol (2000)
- Koppen, Harrie Van bakken, bakhuis en bakkers, of broodbakkende bakkers in het bakhuis (2000)
- Oosterkamp, K. (B is de bakker, hij bakt voor ons brood) (een halve eeuw ontwikkeling in het bakkersvak) (1999)
- Veltkamp, Ger Leven en werken van bakkers in Hattem. Deel 1. Over pioniers, Hattemer botjes en de verzuiling (1999)
- Veltkamp, Gert Leven en werken van bakkers in Hattem - deel III. Over sinterklaas, wanbetalers en tien kleine negertjes (1999)
- Meulen, Hielke van der Traditionele streekproducten. Gastronomisch erfgoed van Nederland (1998)
- Bakkers in Groessen (1996)
- Beer, J.J.A. de De levensstandaard in Nederland. Voeding en gezondheid in de eerste helft van de negentiende eeuw (1996)
- Beers-Korver, Ans De bakkerai (1996)
- Hoogkamer-Vonk, M.Th.M. Het interieur van het Rijnlandse zomerhuis (1996)
- Kempen jr, H. van Drie generaties bakkerij van Kempen te Groessen (1996)
- Nass, Th.J.P. 's Morgens vroeg in de bakkerij en 's avonds in het café (1996)
- Food technology, science and marketing: European diet in the twentieth century. Ed. Adel P. den Hartog (1995)
- Honderd jaar bakkerij Beszelsen/Schimmel. Geschiedenis van het brood (1995)
- Douma, M.E. Trends in broodgebruik (1995)
- Rotte, P.G. Van 'ongehevelde' vladen tot luchtig brood (1995)
- Brood doet leven : betekenis en rol van het brood in Europa. Red. Claude Macherel, Renaud Zeebroek Uitg. t.g.v. de tentoonstelling in de Galerie van het Gemeentekrediet te Brussel van 16 december 1994 tot 19 februari 1995 (1994)
- Buijs, M.A.A. Hoevense bakkers (1994)
- Jobse-van Putten, Jozien " 'n Brood is ginnen stoeten". Taalgeografisch onderzoek naar broodnamen in Nederland. 2e dr. (1994)
- Buckens, Toon Geef ons heden ons dagelijks brood. Geschiedenis van de bakkerij van Steen (1993)
- Gunther, J.G. Het dagelijks brood (1993)
- Kaplan, Steven L. Les temps du pain dans le Paris du XVIIIe siècle. In: Le temps de manger; alimentation, emploi du temps et rythmes sociaux. Red. Maurice Aymard, Claude Grignon, Françoise Sabban.235-271 (1993)
- Barneveldse bakkershistorie (1992)
- Geschiedenis van de techniek in Nederland; de wording van een moderne samenleving 1800-1890. Red. H.W. Lintsen ... [et al.] Deel 1: Techniek en modernisering, landbouw en voeding (1992)
- Jobse-van Putten, Jozien De krentenwegge. Een bijzonder brood bij geboorten (1992)
- Manders, Jacq, Maan Verheijen Koren op de molen langs de Itter (1992)
- Eet- en drinkgewoonten rond 1925; door de werkgroep recente historie (1991)
- Booy, Cor Stroopbrood, 'n Zaanse traditie (1991)
- Booy, Cor Stroopbrood, wanneer at je dat? (1991)
- Brummelen, Gijs van Honderd jaar bakmanschap bekroond; bakkerij Siegert 1891-1991 (1991)
- CB Nog eens stroopbrood (1991)
- Gentner, Carin Pumpernickel : das schwarze Brot der Westfalen (1991)
- Heijden, H.C. v.d. Het broodbakken op de boerderij (1991)
- Kranenbarg, D.H. De broodbakkerij omstreeks 1900 (vervolg) (1991)
- Nagtegaal, Nico, Harry Smits Dwers door Nuenens verleden; herinneringen aan het oude Nuenen, Gerwen en Nederwetten (1991)
- Nagtegaal, Nico, Harry Smits Dwers door Nuenens verleden; herinneringen aan het oude Nuenen, Gerwen en Nederwetten (1991)
- Nagtegaal, Nico, Harry Smits Dwers door Nuenens verleden; herinneringen aan het oude Nuenen, Gerwen en Nederwetten (1991)
- Blommaert, M. Broodbakken in vroeger doagen (1990)
- Grober-Glück, Gerda Zur Heiligkeit des täglichen Brotes in den bäuerlichen Familien Österreichs um 1930. Nach Materialien des Atlas der deutschen Volkskunde 285-300 In: Volksfrömmigkeit. Referate der Österreichischen Volkskundetagung 1989 in Graz. Hrsg. Helmut Eberhart, Edith Hörandner, Burkhard Pöttler (1990)
- Kers, Henriette De bakker broodnodig; drie generaties Visser (1990)
- Lee, Anton van der Brood bakken in het bakhuis (1990)
- Sjevrinke, Dolf van Roeeje van 't Bakke van broeed (1990)
- Snijders, H. Ons dagelijks brood (1990)
- Zelissen, Leo Over de geschiedenis van Lage Zwaluwe in de jaren na de eeuwwisseling (1990)
- Hoeckx, C.P.J. Het Huijbergs Nieuwjaarke (1989)
- Janssens, P.J.C.M. Spouwertjes (1989)
- Kaiser, Hermann Das alltägliche Brot. Über Schwarzbrot, Pumpernickel, Backhäuser und Grobbäcker. Ein geschichtlicher Abriss (1989)
- Liersen de Bekker, Pia Eet- en leefgewoonten uit vroeger tijden (1989)
- Niessen, Franz Symbole aus Teig (1989)
- Rotte, Adriaan J. Een lopend ovenvuur...; de geschiedenis van het bakkersgeslacht Rotte (1989)
- Vet, J. de Hondsdolheid en Hubertus (1989)
- Ridderkerk in de gouden eeuw. Red. J. van der Es. (1988)
- Veluws volksleven (1987)
- Zur Geschichte des Brotes (1987)
- Daru, M. Broodzetting en broodkwaliteit (1987)
- Evers, J. Bakhuisjes rondom Echt (1987)
- Heupers, E. Oude ambachten (1987)
- Jaarsma, A.A. Ut it gea fan Sterke Hearke: in kar ut it fersprate wurk fan Dam Jaarsma. Besoarge troch Ph.H.Breuker, J. van der Kooi, J.H. Spahr van der Hoek (1987)
- Jaspers, H. Van de "erpelfoi" en het "östmikske" (aardappelfooioogst- mikske) (1987)
- Knotter, A. De archieven met betrekking tot de stedelijke financiën als bron. Plaatselijke accijnzen in Amsterdam 1815-1855 (1987)
- Lee, Anton van der Agrarische rhapsodie (1987)
- Lucassen, Jan Hannekemaaiersbrieven 1860-1889; een bijdrage tot de geschiedenis van de arbeidsverhoudingen in de Friese hooibouw (1987)
- Nissen, Peter J.A. Het versteende brood; een volksverhaalmotief in een Oostmiddelnederlands leven van Bonifatius Overdr. (1987)
- Onderdelinden, D. Vertel nog eens... (1987)
- Swinkels, K. Gebruiken het jaar rond (1987)
- Thalen, J. Volk bij de weg (1987)
- [Essen und Trinken] (1986)
- Tradition und Entfaltung. Volkskundliche Studien. In memoriam Hanns Koren. Hrsg. Volker Hänsel, Maria Kundegraber, Oskar Moser (1986)
- Crompvoets, H. Woordenboek van de Limburgse dialecten. II. Niet agrarische vakterminologie. 1. huisslachter, bakker (1986)
- Detremmerie, Annick 't Is voor de bakker. De mechanisatie van brood- en banketbakkerij. Met bijdragen en medewerking van Guido Deseyn (1986)
- Detremmerie, Annick 't Is voor de bakker. De mechanisatie van brood- en banketbakkerij. Met bijdragen en medewerking van Guido Deseyn (1986)
- Franz, Margret, Karla Winkler Die Brotnahrung; Auswahl-Bibliographie zu ihrer Geschichte und Bedeutung. Zweiter Nachtrag (1986)
- Kisbán, Eszter Food habits in change: the example of Europe. In: Food in change. Eating habits from the Middle Ages to the present day. Ed. A. Fenton, E. Kisbán. 2-10 (1986)
- Laere, Roger van Driek, ne Brabantse boer, die vroom en sober leefde, met zichten zessie maaide, stijf en oud werd (1986)
- Lerche, Grith Brot im Museum. In: Tradition und Entfaltung. Volkskundliche Studien. In memoriam Hanns Koren. Hrsg. Volker Hänsel, Maria Kundegraber, Oskar Moser. 273-280 (1986)
- Brood en gebak (1985)
- Les français et la table. Musée national des arts et traditions populaires 20 novembre 1985 - 21 avril 1986 (1985)
- Beek, W.J. Tussen balkenbrij en stamppot: een nationaal smaakprofiel Overdruk (1985)
- Joode, Ton de Het versierde brood. Feiten en folklore rondom de boterham (1985)
- Mennell, Stephen All manners of food. Eating and taste in England and France from the Middle Ages to the present (1985)
- Hakvoort, L. Urk in de laatste oorlogswinter (1984)
- Brood : de geschiedenis van het brood en het broodgebruik in Nederland. Samenstelling J.R. ter Molen Catalogus bij de tentoonstelling 2 oktober- 14 november 1983 (1983)
- Brood en spelen, manifestatie (1983)
- Uit historie en volksleven (1982)
- Spanjer, Tj. B is de bakker (1982)
- Rolfes, Gertrud Aus dem Leben einer Bäuerin im Münsterland : Gertrud Rolfes berichtet. Hrsg. Renate Brockpähler (1981)
- Hakvoort, Leendert Vertelt wat over de middenstand (1975)
- Marcé, Th.B.J. Enige hoofdbestanddelen van de Nederlandse voeding in hun onderlinge relaties; het verbruik van aardappelen, brood, rijst, peulvruchten en eetdeegwaren volgens een voedingsonderzoek in Nederland bij 2000 huishoudingen in 1967 t/m 1970 Proefschrift Wageningen (1975)
- Wentzel, Gé Sprokkelingen op de Noordwest-Veluwe (1975)
- Tiesing, Harm Harm Tiesing over landbouw en volksleven in Drenthe. Verz. en samengevat door C. H. Edelman. 2e dr. 2 dl. Oorspr. titel en uitg.: De geschriften van Harm Tiesing over den landbouw en het volksleven van oostelijk Drenthe. 1943 (1974)
- Tienmaal brood rondom het IJsselmeer.Samengesteld door de Commissie voor Geschiedkundig Onderzoek betreffende de Broodbakkerij [S. Broekhuizen, ...et al] (1969)
- Vader, J. Nieuwejaersdunderdag (1965)
- Het brood : zijn weldaden, zijn geschiedenis, zijn techniek, zijn toepassingen (ca. 1950)
- Nannings, J.H. Brood- en gebakvormen en hunne beteekenis in de folklore ([1932])
- Rasch, J. De haan in het volksgeloof (1930)
- Graft, C.C. van de Le pain et les gâteaux de Saint Nicolas. in: IIIe session Amsterdam 20-29 Septembre 1927. 530-534 (1928)
- Hille-Gaerthé, C.M. van Palmpaschen. In: Droom en daad; maandblad voor jonge meisjes 2:4 (1924) 97-109 (1924)
© 2008 KNAW/Meertens Instituut